Новости

Авторизация
06.07.2022

ЗЕЛЕНЕ ВІДМИВАННЯ (GREENWAHSING) ГАЗУ ТА АТОМНОЇ ЕНЕРГІЇ В РАМКАХ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ТАКСОНОМІЇ ЄС

“Путін радісно потирає руки” після того як Європарламент надав газу та атомній енергії “зелений” ярлик” - саме під таким заголовком The Guardian повідомив про сьогоднішнє скандальне рішення Європи. На тлі війни та енергетичної кризи, ЄС говорить про те, що газ та атомка в певних випадках можуть бути визнані “зеленими” - пише The Washington Post. “Вражаюче лицемірство” - констатує Recharge.

6 липня 2022 року, Європейський Парламент визнав інвестиції в деякі газові та атомні електростанції як сталі. Варто наголосити, що таксономія не визначає усю газову та атомну енергетику як “зелену”, вона лише надає розуміння для майбутніх інвесторів у такі проєкти: фінансують вони екологічно прийнятий проєкт чи ні.

Екологічними або сталими визнаються інвестиції не у всі проєкти, а лише у ті, які відповідають конкретним умовам. Так, інвестиції у газові енергооб’єкти вважаються сталими лише якщо газова електростанція будується на заміну вугіллю і викидає не більше 270 грам CO2 за кВт•год, або ж якщо річні викиди такої станції  протягом 20 років не перевищують в середньому 550 кг CO2 за кВт•год. Такі газові проєкти мають отримати дозволи на будівництво до 2030 року, а до кінця 2035 року повинні повністю перейти на відновлювані або низьковуглецеві гази.

В той час як інвестиції в атомну енергетику будуть сталими лише тоді, коли нові проєкти, які отримають дозволи на будівництво до 2045 року матимуть чіткий план із екологічно прийнятної утилізації радіоактивних відходів і не нашкодять водним ресурсам та навколишньому середовищу, що в принципі суперечить природі самої атомної енергетики. В той же час, метою таксономії є визначення інвестиційних цілей, які все ж сприятимуть досягненню глобальних кліматичних цілей до 2030 і 2050 років. Нові атомні станції, які отримають дозвіл на будівництво до 2045 році, не відіграватимуть жодної ролі в досягненні цих цілей через довгі терміни їх будівництва.

Дана ініціатива була підтримана Францією, Фінляндією та кількома східноєвропейськими державами ЄС, які хочуть наростити потужності атомної енергетики. В той же час, проти визнання даних видів викопного палива “зеленими” виступили Німеччина, Австрія, Іспанія та Люксембург, представники яких переконані, що таке рішення призведе до спрямування державних коштів на застарілі технології.

Важливим моментом, який все ж вплинув на прийняття даного рішення, став виступ Міністра енергетики України Германа Галущенка, який в останню хвилину перед голосуванням закликав внести газ і атомку до переліку таксомонії, оскільки  без неї післявоєнна відбудова України буде “особливо складним завданням”. “Путін радісно потирає руки” - хочеться нагадати заголовок The Guardian.

Тепер, якщо 20 країн-членів ЄС, які представляють 65% населення торгового блоку (зони вільної торгівлі), не відмінять таксономію на рівні своїх урядів або її не відхилить Європейський суд, дане рішення Європарламенту набуде чинності 2023 року.

Фото новини - для привернення Вашої уваги і роздумів: якими були б наслідки, якби цей снаряд приземлився не на територію вітроенергетичного об’єкту?