Новини

Авторизація
11.07.2019

ЕКСПЕРТИ З ВДЕ ВИСТУПИЛИ ПРОТИ РІШЕННЯ ОКРУЖНОГО АДМІНІСТРАТИВНОГО СУДУ КИЄВА

10 липня 2019 року в приміщенні “Укрінформ” відбулася прес-конференція представників профільних асоціацій за ініціативою Української асоціації відновлюваної енергетики  щодо можливої кризи галузі відновлюваної енергетики внаслідок судового рішення Окружного адміністративного суду міста Києва, згідно інформаційному агентству “Укрінформ”.

Через рішення Окружного адміністративного суду Києва за позовом “Нікопольського заводу феросплавів” про призупинення дії постанов Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) №954 та №955 від 7 червня 2019 року, якими встановлені тарифи для ДП “НЕК “Укренерго” на передачу електроенергії та послуги диспетчерського управління, на ринку відновлюваної енергетики очікуються невиплати виробникам електричної енергії з відновлюваних джерел (ВДЕ).

Судове рішення призвело не лише до порушенням норм Закону України "Про ринок електричної енергії", яким, з 1 липня 2019 року було впроваджено Ринок електричної енергії. Це рішення також потягне за собою погіршення інвестиційного клімату в країні, порушення зобов’язань перед вітчизняними і міжнародними кредиторами (ЄБРР тощо). Криза зачепить також тих, хто інвестував кошти у встановлення сонячних станцій у власних домогосподарствах.

У своєму виступі заступник директора з операційної діяльності ДП «НЕК “Укренерго” Володимир Кудрицький, повідомив, що “розрахунковий дефіцит коштів на третій квартал року на компенсацію виробникам електроенергії з ВДЕ складає 6,2 млрд грн”.

“Це є проблемою не стільки для нашої компанії, скільки для всього ринку. Тарифи для “Укренерго”, скасовані за рішенням суду, були встановлені відповідно до методології, розробленої регулятором, якраз через впровадження нової моделі ринку електроенергії в Україні. Той тариф, який діяв до цього, не передбачав фінансування ряду системних послуг, які в новій моделі ринку є зоною відповідальності нашого підприємства, а саме: купівлю втрат електричної енергії в магістральній мережі, плату за допоміжні послуги, і найбільшу статтю витрат - компенсація гарантованому покупцю різниці між ринковою ціною електроенергії та “зеленим тарифом”, який встановлений для цієї генерації”, - підкреслив Кудрицький.

За даними УВЕА станом на 1 липня 2019 року загальна встановлена вітроенергетична потужність в Україні досягла 776,6 МВт. В будівництво діючих ВЕС інвестовано понад 1 млрд 080 млн євро і більше 450 млн євро – в девелопмент нових проектів.  За даними Української вітроенергетичної асоціації на стадії будівництва зараз знаходиться понад 680 МВт вітроенергетичних проектів, на які вже отримано підтвердження фінансування банківськими структурами і підписано контракти на постачання обладнання. Введення в експлуатацію цих нових проектів заплановано на 2019 - 2020 роки. Ще близько 3 100 МВт вітроенергетичних потужностей знаходяться на початкових стадіях розвитку і,  наразі, проходять процедуру Оцінки впливу на довкілля. 

Виступаючи на прес-конференції, Андрій Конеченков, голова Правління УВЕА наголосив: “Зупинка розвитку сектору створить проблеми  для інвесторів, які вклали свої гроші в проектування і будівництво ВЕС; для виробників обладнання, у яких будуть зірвані строки оплати за поставлену продукцію, що, в свою чергу, може привести до ініціювання з їх боку відповідних судових позовів;  для  банків, які своєчасно не зможуть отримати кошти за надані кредити, і, взагалі, нанесе непоправного удару для інвестиційного клімату та довіри до нашої країни”.

Профільні асоціації закликали Окружний адміністративний суд Києва відмінити своє рішення про призупинення дії постанов НКРЕКП для уникнення можливих негативних наслідків як для розвитку ВДЕ в Україні, так і для держави в цілому.

Учасники прес-конференції: Андрій Конеченков - голова Правління Української вітроенергетичної асоціації; Олена Колтик – директор з розвитку Української асоціації відновлюваної енергетики;  Георгій Гелетуха - голова Біоенергетичної асоціації України; Андрій Зінченко – співвласник Спілки Активних Споживачів і Проз’юмерів; Олександр Дяченко – заступник голови Української водневої ради; Володимир Кудрицький - заступник директора з операційної діяльності ДП «НЕК «Укренерго»; Філіп Лєбекуш  - генеральний директор ДТЕК ВДЕ.