Новини

Авторизація
16.03.2022

ЕНЕРГОСИСТЕМУ УКРАЇНИ ПОВНІСТЮ СИНХРОНІЗОВАНО З ЄВРОПЕЙСЬКОЮ ЕНЕРГОМЕРЕЖЕЮ ENTSO-E

УВЕА рада повідомити, що енергосистеми України та Молдови повністю синхронізовано з енергомережею континентальної Європи ENTSO-E. Відповідне рішення було ухвалено об’єднанням системних операторів ENTSO-E 11 березня 2022 року. Фізичні операції по з’єднанню енергосистем проведено 16 березня.

Впродовж шести років підготовки до синхронізації, сукупні інвестиції в розвиток енергетичної інфраструктури, зміцнення ІТ-інфраструктури та кіберзахисту сягнули понад 700 млн євро, а Україна виконала більшість ключових технічних умов для інтеграції до ENTSO-E.

24 лютого 2022 року НЕК “Укренерго” від’єднала українську енергосистему від мереж росії та Білорусі. В цей же день російська армія напала на Україну. Але, незважаючи на активні бойові дії, НЕК “Укренерго” впродовж трьох днів успішно провела випробування роботи енергосистеми в ізольованому режимі. Сьогодні синхронізація української енергосистеми з європейською зменшить вплив росії на Центральну і Західну Європу в енергетичному секторі, а також підвищить рівень енергетичної безпеки у всьому регіоні.

Після закінчення війни перед Україною та Європою відкриються нові можливості щодо спільного розвитку ринків електроенергії та підтримки “зеленого” переходу.

Прес-реліз Укренерго: https://ua.energy/integraciya-do-entso-e/energosystemu-ukrayiny-povnistyu-synhronizovano-z-yevropejskoyu-energomerezheyu-entso-e/