Новини

Авторизація
09.07.2020

ЄВРОПЕЙСЬКА КОМІСІЯ ПРИЙНЯЛА СТРАТЕГІЇ ІНТЕГРАЦІЇ ЕНЕРГЕТИЧНИХ СИСТЕМ ТА РОЗВИТКУ ТЕХНОЛОГІЙ “ЗЕЛЕНОГО” ВОДНЮ

8 липня 2020 року, Європейська Комісія прийняла Стратегію інтеграції енергетичних систем та Стратегію впровадження “зеленого” водню. Щоб стати кліматично-нейтральною до 2050 року, Європі необхідно трансформувати свою енергетичну систему, яка наразі продукує 75% викидів парникових газів. Прийняті Стратегії продовжать шлях Європи до створення більш ефективного та інтегрованого енергетичного сектору задля досягнення подвійної цілі: чистішої планети та міцнішої економіки. Дві Європейські Стратегії презентують новий інвестиційний порядок денний у розвиток “чистої” енергетики, відповідно до європейської програми відновлення “Наступне покоління ЄС” (Next Generation EU recovery package) та Європейської “Зеленої” Угоди. Заплановані Стратегіями інвестиції зможуть стимулювати економічне відновлення країн ЕС після кризи коронавірусу. Окрім того, реалізація прийнятих Стратегій вплине на створення нових робочих місць для Європейців, а також зміцнить лідерство й конкурентоспроможність ЄС у визначальних для Європи стратегічних секторах.

  • Стратегія інтеграції енергетичних систем

Європейська Стратегія ЄС з інтеграції енергетичних систем забезпечить основу для “зеленого” енергетичного переходу країн Європи. Сучасна модель, за якої споживання енергії транспортним, промисловим, газовим та комунальним секторами відбувається ізольовано - кожен сектор має свої виробничо-збутові ланцюги, правила, інфраструктуру, планування і обслуговування - не може забезпечити досягнення кліматичної нейтральності до 2050 року ефективним шляхом. Зміна вартості інноваційних рішень має бути інтегрована у процес управління енергетичною системою. Саме тому необхідно створити нові зв’язки між секторами і користуватися технологічним прогресом.

Інтеграція енергосистем означає планування та управління системою, як цілісністю, об’єднуючи різні енергетичні носії, інфраструктуру та сектори споживання. Така взаємопов’язана та гнучка система буде більш ефективною та дозволить скоротити витрати населення.

Це означає систему, в якій електроенергія, що живить європейські автомобілі, генерується сонячними панелями на дахах наших будинків, а наші будинки опалюються теплом з найближчої станції, яка працює на “зеленому” водні, виробленому офшорною вітроелектростанцією,” - йдеться у повідомленні Єврокомісії.

Дана стратегія передбачає здійснення 38 заходів, необхідних для створення більш ефективної та інтегрованої енергетичної системи, які стосуються перегляду чинного законодавства, стимулювання фінансової підтримки, наукових досліджень та запровадження нових технологій і цифрових інструментів, рекомендованих країнам-членам ЄС, задля здійснення фіскальної діяльності, поступового скорочення субсидій на викопне паливо, реформування ринкових механізмів та покращення рівня інформування споживачів.

  • Воднева Стратегія

В інтегрованій енергетичній системі водень може забезпечити декарбонізацію таких енергоємних секторів, як транспорт, промисловість, енергетика тощо. У Європейській Водневій Стратегії розглядається питання яким чином втілити цей потенціал в реальність за рахунок інвестицій, законодавчих й ринкових механізмів та світових інновацій.

Водень може не лише забезпечити енергією ті сектори, які складно електрифікувати, але й виступити технологією по зберіганню електроенергії з ВДЕ з метою збалансування перемінних потоків відновлюваної енергії. Стратегією запропонований поетапний підхід, який передбачає, що в 2020-2024 роках, в ЄС має бути встановлено як мінімум 6 ГВт водневих електролізерів, які вироблятимуть до 1 млн тонн водню з ВДЕ. У 2025-2030 роках пропонується вийти на рівень 40 ГВт електролізерів, завдяки яким виробництво досягне 10 млн тонн чистого водню. До 2050 року ці технології мають широко використовуватися у всіх сферах діяльності.

Для досягнення цієї мети буде створено Європейський альянс чистого водню (European Clean Hydrogen Alliance) в рамках якого будуть співпрацювати представники промисловості, влади, громадськості та Європейського інвестиційного банку для розвитку інвестиційних водневих проєктів.