Новини

Авторизація
17.07.2013

Держенергоефективності України та «Українська вітроенергетична асоціація» (УВЕА) підписали меморандум про співпрацю

Поширювати енергоефективні практики та ділитися досвідом використання новітніх вітроенергетичних технологій, а також сприяти розвитку вітчизняного виробництва вітроенергетичного обладнання - така основа меморандуму підписаного між Держенергоефективності України та «Українською вітроенергетичною асоціацією» (УВЕА).

 

«Інноваційні технології, які використовують в розвинених країнах світу для нас поки що недоступні. Такий стан справ зумовлений їх високою ціною та низьким рівнем поінформованості про ефективність використання», - зазначив Голова Агентства Микола Пашкевич, коментуючи підписання Меморандуму.

 

Він зауважив, що сьогодні Уряд України проводить широке міжнародне співробітництво з метою залучення передового досвіду, створює привабливі умови для використання та виробництва обладнання, яке застосовується у вітроенергетиці. Поряд з цим, на переконання Миколи Пашкевича, співпраця з профільними асоціаціями є надзвичайно важливою. Адже лише спільними зусиллями держави, бізнесу та громадськості можливий ефективний розвиток і рух вперед.

 

Голова правління «Української вітроенергетичної асоціації» Андрій Конеченков також наголошує на тому, що темпи розвитку сучасних вітроенергетичних технологій у світі випереджають темпи розвитку технологій з використанням викопного палива. Андрій Конеченков впевнений, що Україна має величезний потенціал для розвитку «зеленої» енергетики. За його словами, в разі створення сприятливих умов для впровадження сучасних технологій та виробництва вітрових турбін, відбудеться не лише скорочення закупівель імпортованих енергоносіїв, а й створення нових робочих місць.

 

Голова Агентства та Голова УВЕА вважають підписання документа важливою подією для вітроенергетичної галузі України. «Партнерство між профільною асоціацією, яка об'єднує головних гравців ринку вітроенергетики, і державним Агентством, що відповідає за розвиток енергозбереження і відновлюваної енергетики в Україні, є вкрай важливим для прийняття рішень, які сприятимуть розвитку малого та середнього бізнесу в галузі вітроенергетики. УВЕА та Держенергоефективності України співпрацюють вже декілька років і підписання Меморандуму стало логічним продовженням спільно розпочатих справ», - наголосив Андрій Конеченков.

 

Довідково: У рамках Меморандуму сторони співпрацюватимуть над: удосконаленням діючих у сфері вітроенергетики державних стандартів та їх гармонізацією з європейськими та світовими; підготовкою статистичних даних у вітроенергетичному секторі України; удосконаленням процесу отримання дозволів щодо впровадження вітроенергетичних проектів в Україні.

Також, Меморандум передбачає проведення багатьох публічних заходів, зокрема: щорічну вітроенергетичну конференцію CISWIND (вітроенергетика в СНД та Східній Європі); ексклюзивний семінар з вітрових досліджень, організований спільно з Німецьким державним інститутом DEWI, який відбудеться 6 листопада 2013 року; V Міжнародний інвестиційний бізнес-форум з питань енергоефективності та відновлюваної енергетики, який відбудеться з 5 по 7 листопада 2013 року та виставку «Енергоефективність. Відновлювана енергетика-2013».

 

http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=246531832&cat_id=244277212