Новини

Авторизація
26.10.2018

КОНСУЛЬТАЦІЇ З ГРОМАДСЬКІСТЮ ЩОДО НОВОЇ ЕНЕРГЕТИЧНОЇ СТРАТЕГІЇ ЄБРР НА 2019-2023 РОКИ

Консультативна нарада з громадськістю щодо нової Стратегії розвитку енергетичного сектору ЄБРР на 2019-2023 роки (в подальшому – Стратегія), відбулася 25 жовтня 2018 року у Києві. У зустрічі, яка була організована ЄБРР прийняли участь представники о громадянського суспільства та клієнти приватного сектора в ЄБРР в Україні.

Захід був проведений з метою надання можливості зацікавленим сторонам висловити свої погляди та пропозиції щодо представленого проекту Стратегії, яка визначатиме пріоритети діяльності ЄБРР в енергетичному секторі  на наступні 5 років.

У своїй презентації Кевін Борц, директор зі стратегії, енергетики та природних ресурсів, ЄБРР, Лондонський офіс, визначив стратегічні напрямки діяльності банка в енергетиці, серед яких одним з головних є перехід до низьковуглецевої економіки з широким застосуванням відновлюваних джерел енергії і все більшою електрифікацією. Нова Стратегія діяльності банка в енергетиці спрямована на забезпечення надійного та сталого постачання доступною за ціною енергії за рахунок переходу до орієнтованої на ринок низьковуглецевої енергетики.

Відповідно до представленої Стратегії до основних факторів, що сприяють переходу до надійного і сталого постачання доступною за вартістю енергії, належать:

  • Якість повітря. Забруднення повітря в процесі генерації електричної і теплової енергії, експлуатації транспорту і промислового виробництва - одна з найгостріших соціальних проблем.
  • Зміна клімату. Необхідність невідкладного скорочення викидів парникових газів
  • Природний газ. Ширші можливості в плані отримання та велика цінова доступність з можливістю виконання кількох функцій в рамках перехідного процесу в енергетиці
  • Відновлювана енергетика. Різке зниження собівартості і конкурентоспроможність у енергомережі все більшої кількості країн.

Коментуючі Нову енергетичну стратегію ЄБРР Андрій Конеченков, голова правління УВЕА, віце-президент WWEA зауважив, що в Україні сьогодні склалася унікальна ситуація, коли виробництво електроенергії за рахунок атомної енергетики перевищує 60% і подальше приєднання ВЕС та СЕС до енергомережі без впровадження балансуючих потужностей може бути зупинено з боку оператора національної енергомережі. Пан Конеченков запропонував ЄБРР не обмежуватися лише технологіями по спалюванню біомаси для виробництва тепла, але також підтримувати впровадження біогазових і водневих енерготехнологій, які сприяють вирішенню питання з балансування енергомережі.