Новини

Авторизація
12.07.2019

МЕМОРАНДУМ ПРО СПІВПРАЦЮ ПРОТИ ЕКОЛОГІЧНИХ МАНІПУЛЯЦІЙ ПІДПИСАЛИ ГЛАВИ 15 АСОЦІАЦІЙ УКРАЇНИ

12 липня 2019 року в Інформаційному агентстві “Українські новини” відбувся брифінг "Екологічні маніпуляції: ціна для України", проведений за ініціативою Професійної асоціації екологів України. Брифінг зібрав глав 15 профільних асоціацій України зі сфери енергетики, металургії, агросектору, водного господарства.

Екологічні маніпуляції з політичною або комерційною метою останнім часом стали небезпечним трендом в світі, який, на жаль, охопив й Україну. Це спонукає український бізнес об'єднувати зусилля для протидії таким явищам, коли певні політики або бізнес-конкуренти через створені “екологічні” організації закликають закривати ті чи інші перспективні проекти та важливі підприємства, поширюють неперевірену, а часом відверто фейкову інформацію та грають на настроях суспільства. Під час брифінгу було наведено багато яскравих прикладів таких маніпуляцій, що фіксуються в Україні, та окреслено завдання щодо їх запобігання.

Небезпека використання екологічної теми в політичних цілях полягає в тому, що реальні екологічні проблеми, якими потрібно займатися на державному рівні, при цьому замовчуються. З’являється нове явище — екотероризм, який використовує питання екології як інструмент маніпуляцій. Тому важливо всім разом дати відповідь на запитання “Чого ми хочемо: справжнього сталого розвитку, енергетичної безпеки і енергетичної незалежності, екологічно чистого виробництва енергії, потужного прогресу та інвестицій чи лише декларування підтримки розвитку “зеленої” енергетики та, насправді, гальмування цього процесу?”

Виступаючи на брифінгу Андрій Конеченков, голова правління УВЕА, віце-президент WWEA, звернув увагу на те, що в рамках прийнятого Закону “Про оцінку впливу на довкілля” всі компанії, що розвивають вітроенергетичні проекти, замовляють проведення відповідних наукових досліджень, пов’язаних з можливим впливом планованої ВЕС на навколишнє середовище. Звіт щодо проведених фахівцями протягом року досліджень є невід’ємним додатком до Звіту з ОВД.

“Сьогодні, на превеликий жаль, непоодинокими є випадки, коли після отримання компанією-розробником проекту позитивного висновку від Мінприроди щодо ОВД, з’являються так звані “екологічні” організації зі своїми позовами до суду, з вимогами зупинити будівництво об’єкту відновлюваної енергетики. Зрозуміло, що це гальмує процес подальшого будівництва енергооб’єкту. Подібний екологічний тероризм набуває все більшого поширення і погіршує інвестиційний клімат в нашій країні. Я сподіваюсь, що сьогодні створене об’єднання профільних асоціацій спростить можливість висвітлювати таких “екологів” і звертатися до відповідних органів щодо зупинки їх протиправної діяльності”.  

На брифінгу був підписаний Меморандум про співпрацю між главами профільних асоціацій для спільної боротьби з екологічними маніпуляціями, які призводять до закриття або відмови від запуску стратегічно важливих для економіки України проектів та блокують надходження іноземних інвестицій в країну. Серед підписантів: Українська вітроенергетична асоціація, Біоенергетична асоціація України, Асоціація сонячної енергетики, Асоціація підприємств у сфері поводження з небезпечними відходами, Асоціація “Укрцемент”, Федерація металургів України, Об’єднання підприємств “Укрметаллургпром», Асоціація птахівників України, Українська аграрна конфедерація, Асоціація свинарів України, Громадське об’єднання “Єдина сила”, Енергетична асоціація “Українська Воднева Рада” Асоціація “Союз птахівників України”, Асоціація західноукраїнських забудовників, Інститут сталого розвитку, Українська асоціація підприємств водопровідно-каналізаційного господарства “Укрводоканалекологія” та ін.