Новини

Авторизація
08.10.2020

НЕВИКОНАННЯ УРЯДОМ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ ПО МЕМОРАНДУМУ. ПРЕС-КОНФЕРЕНЦІЯ ГАЛУЗЕВИХ АСОЦІАЦІЙ

8 жовтня 2020 року, в прес-центрі інформаційного агентства “Інтерфакс-Україна” відбулася прес-конференція “Невиконання Урядом зобов’язань: майбутнє “зеленої” генерації під загрозою”, організаторами якого виступили Українська вітроенергетична асоціація, Європейсько-Українське енергетичне агентство та Українська асоціація відновлюваної енергетики. У прес-конференції також виступили генеральний директор ДТЕК ВДЕ, Маріс Куніцкіс, та співголова енергетичного комітету Європейської бізнес асоціації, Карл Стурен. Модерував дискусію Андрій Конеченков, Голова Правління УВЕА. Прес-конференція стала логічним продовженням листа надісланого асоціаціями Прем'єр-міністру України щодо ситуації з виплатами за “зелену” електроенергію. 

Відкриваючи прес-конференцію, Голова Правління УВЕА, Андрій Конеченков зазначив: “На даний час можна констатувати, що Уряд не виконує в повному обсязі всіх взятих на себе зобов’язань, у той час, як виробники “зеленої” генерації стовідсотково виконали свої зобов’язання щодо зменшення “зеленого” тарифу і не розпочали свої позови до міжнародних арбітражів проти України.  Завдяки останнім законодавчим змінам, пов’язаним із зменшенням “зеленого” тарифу, держава буде заощаджувати біля 8 млрд. грн. щорічно. Невиконаними залишаються і зобов’язання щодо розробки та прийняття відповідних рішень для передбачення у Державному бюджеті фінансової підтримки Гарантованого покупця, а також забезпечення виплати заборгованості перед виробниками ВДЕ, у тому числі, через використання різних фінансових інструментів, зокрема випуску ОВДП”.

Натомість, Голова Української асоціації відновлюваної енергетики, Олександр Козакевич повідомив, що деякі учасники ринку вже подали позови до українських судів проти Гарантованого покупця з вимогою оплатити борги за передану електроенергію на суму близько 600 млн грн.

У свою чергу засновник компанії Vindkraft Ukraine та співголова енергетичного комітету Європейської Бізнес Асоціації, Карл Стурен звернув увагу, що інвестори в ВДЕ на сьогодні мають кредитну заборгованість перед державними банками на суму близько 1,5 млрд євро: “Є дуже велика заборгованість і перед ЄБРР, і перед українськими держбанками, тому це не тільки криза в енергетиці, це може стати і кризою  банківського сектору", - підкреслив він, додавши, що на ринку зараз головна проблема полягає у маніпуляціях зі сторони окремих державних органів: “5 місяців підряд сума виплат “зеленій” генерації дорівнювала нулю. Ми розуміємо проблеми пов’язані з пандемією COVID-19, проте чому один вид генерації отримує 70%, а “зелена” генерація - нічого? Це абсолютно політичне рішення і маніпуляція”, - зазначив Карл Стурен.

Генеральний директор ДТЕК ВДЕ Маріс Куніцкіс зауважив, що штучне затягування процесу автоматично затягує процес реструктуризації кредитів інвесторів банками. “Тому з нашого боку ми б хотіли ще раз звернути увагу найвищого керівництва країни на цю проблему і вже починати вирішувати її по суті, приймаючи реальні рішення”, - сказав  Маріс Куніцкіс.

Директор Європейсько-українського енергетичного агентства Олександра Гуменюк, підсумувала, що  “по-перше, наразі необхідно виправити платіжну дисципліну "Гарантованого покупця". А по-друге, забезпечити надійні джерела щомісячних виплат виробникам "зеленої" електроенергії. Невиконання цих важливих умов призведе до того, що відновиться підготовка до арбітражних позовів за двосторонніми інвестиційними угодами та Енергетичною хартією”.

Трансляція прес-конференції доступна на https://www.youtube.com/watch?v=PvCmkgf7deE&feature=youtu.be