Новини

Авторизація
02.06.2017

НОВА ЕНЕРГОСТРАТЕГІЯ УКРАЇНИ - ГОЛОВНА ТЕМА II ЕНЕРГЕТИЧНОГО КОНГРЕСУ

“Відновлювана енергетика - необхідна Україні”, - такий результат інтерактивного голосування більше 300 делегатів, які брали участь II Енергетичному Конгресі, що відбувся 30 травня в Києві, організатором якого виступила компанія Nobles Fortune, генеральним інформаційним партнером - Українська Вітроенергетична Асоціація.

Представники світового і українського енергетичного співтовариства, провідні експерти ринку, інвестори, представники Єврокомісії і профільних міністерств говорили про реформування ринку електроенергії, можливості збільшення частки відновлюваної енергетики, а також про перспективи подальшого використання нафти і газу.

Проект нової Енергетичної стратегії України до 2035 року “Безпека, енергоефективність, конкурентоспроможність” був в центрі уваги учасників Конгресу. “Затверджено фінальний драфт Нової енергетичної стратегії України до 2035 року, втілення якої відкриває для України своєрідний енергетичний безвіз”, - зазначила Наталія Бойко, заступник міністра енергетики та вугільної промисловості з питань європейської інтеграції, виступ якої відкрило дискусію, присвячену Новій енергостратегії України (НЕС).

Питання, пов'язані з розвитком національного сектора відновлюваної енергетики, обговорювалися в ході сесії «Можливості відновлюваної енергетики. “Зелена генерація”, модератором якої виступив Андрій Конеченков, голова правління УВЕА, віце-президент WWEA.

Автори НЕС України передбачають три етапи її реалізації. На першому етапі (до 2020 року) очікується збільшення частки ВДЕ в кінцевому енергоспоживанні до 11% за рахунок проведення стабільної та прогнозованої політики в області стимулювання розвитку ВДЕ і в сфері залучення інвестицій. На другому етапі планується розвиток розподіленої генерації, зокрема розробка та початок реалізації плану впровадження «розумних» енергетичних мереж (Smart Grids) і створення розгалуженої інфраструктури для розвитку електротранспорту (до 2025 року). Третій етап спрямований на інноваційний розвиток енергетичного сектора і будівництво нової генерації, включаючи введення нових енергооб'єктів для заміщення потужностей, які повинні бути виведені з експлуатації.

Слід зазначити, що багато чого залежить і від політичної волі. У своєму виступі Олексій Рябчин, Голова підкомітету з питань енергозбереження та енергоефективності Комітету ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки ВРУ, проаналізував передвиборчі обіцянки провідних європейських політичних партій. Наприклад, канцлер ФРН, лідер партії ХДС Ангела Меркель заявляє про підтримку будівництва та державне субсидування мереж для вітрових електростанцій на узбережжі Північного і Балтійського морів, а Лейбористська партія Великобританії - про створення одного мільйона робочих місць в секторі “зеленої” енергетики до 2025 року. Подібні програми дають позитивний сигнал інвесторам про те, яким чином буде розвиватися енергетика в найближчі 5 - 10 років.

На думку Володимира Омельченко, директора енергетичних програм Центру Разумкова, одного з авторів проекту Нової енергетичної стратегії (НЕС), існують дві великі проблеми, від вирішення яких залежить успішне широкомасштабне впровадження відновлюваних технологій: створення недорогих систем акумулювання електроенергії для вирішення проблеми маневрування “зеленої” генерацією і поки ще відносно висока собівартість деяких відновлюваних технологій. “Якщо ці дві проблеми будуть вирішені, то можна констатувати, що ері викопного палива настає кінець”, - зробив висновок Володимир Омельченко.

Багато делегатів Конгресу підтримали думку, висловлену Муратом Дураком, генеральним директором, власником компанії ENERMET, почесним Президентом Турецької вітроенергетичної асоціації: «Не можна просто копіювати європейський шлях розвитку ВДЕ, потрібно кращий європейський досвід “перевести на українську мову”, іншими словами потрібно розробити свій підхід на основі європейського”.

Відповідаючи на питання чому вітроенергетика отримала настільки широкий розвиток в Німеччині, Йоахим Фурлендер, генеральний директор FLAIR Holding GmbH, Fuhrlaender GmbH & Co KG підкреслив: «Все дуже просто. Це дешево".

“Україна має всі можливості, щоб змінити енергетичний вектор розвитку своєї економіки в бік екологічно чистої, безпечної і дешевої енергії”, - переконаний Андрій Конеченков, Голова Правління УВЕА, віце-президент WWEА.

II енергетичний конгрес є найбільш актуальним і впливовим заходом з питань українського ринку традиційної, відновлюваної енергетики та енергоефективності.