Новини

Авторизація
24.05.2021

ВІД СОНЦЯ ДО ВІТРУ: ОЗНАЙОМЧА ПОЇЗДКА НАРДЕПІВ НА ОБ’ЄКТИ З ВДЕ РАЗОМ З УВЕА

22 травня 2021 року, провідні галузеві асоціації - Українська вітроенергетична асоціація, Українська асоціація відновлюваної енергетики та Європейсько-українське енергетичне агентство, як підписанти Меморандуму про співпрацю та партнерство з МФО “Чиста енергія - здорове довкілля” (надалі - МФО), провели для народних депутатів-членів МФО ознайомчу поїздку на об’єкти відновлюваної енергетики Одещини. Метою заходу стало представлення на практиці роботи вітрових і сонячних технологій генерування електроенергії, налагодження прямого діалогу між інвесторами в ВДЕ та представниками законодавчої гілки влади задля спільного напрацювання шляхів подолання кризи на ринку з ВДЕ та вибудовування спільної позиції щодо подальшого здійснення “зеленого” енергетичного переходу України. У поїздці взяли участь 9 народних депутатів України на чолі з Олексієм Гончаренко, Головою МФО “Чиста енергія - здорове довкілля”.

Народні депутати України отримали змогу дізнатись про реальний стан справ на ринку з ВДЕ від представників компаній, які інвестували у ВДЕ, включно з такими компаніями-членами УВЕА як Elementum Energy, UDP Renewables, Віндкрафт Каланчак, УК “Вітряні парки України”, ВіндФарм, MCL Group. Під час діалогу, інвестори з ВДЕ, перш за все, підняли питання виконання Урядом положень Меморандуму про Взаєморозуміння, а саме, окреслили сучасний стан розрахунків за поставлену електроенергію та погашення боргів, що накопичились перед виробниками з ВДЕ з 1 липня 2019 року. Не оминули увагою інвестори також  нелогічність та частоту системних обмежень “зеленої” генерації, які НЕК “Укренерго” застосовувало протягом весни 2021 року.

Андрій Конеченков, Голова Правління УВЕА, який презентував народним депутатам сучасний та прогнозований стан розвитку ринку вітрової енергетики та перспективи розвитку сектору за поступового переходу від “зеленого” тарифу до ринкових умов, зазначив: “Ми, як Українська вітроенергетична асоціація, намагаємось максимально підтримувати всесторонню співпрацю з органами державної влади, а особливо з представниками законодавчої гілки влади. Нашим завданням є забезпечувати взаємодію між нашими інвесторами та парламентарями. Лише спілкування та конструктивний діалог допоможуть нам вибудувати чіткий план дій щодо здійснення “зеленого” переходу в Україні.

В рамках поїздки, парламентарі відвідали два об’єкти з відновлюваної енергетики: СЕС загальною потужністю 13 МВт компанії TIUCanada та першу чергу Дністровської ВЕС потужністю 40 МВт компанії Elementum Energy, яка почала генерувати “зелену” електроенергію з 1 травня 2021 року.

Олексій Гончаренко, Голова МФО “Чиста енергія - здорове довкілля”: “Раніше я бачив вітрову електростанцію лише на горизонті. Тепер, коли я постояв під вітровою турбіною, я розумію за що нам варто боротись. І хоч тут зібрались народні депутати, яких багато чого розділяє політично, нас об’єднує прагнення залишити чисте довкілля й повітря нашим дітям, а це можливо, перш за все, за рахунок відновлюваних джерел енергії. Відновлювана енергетика дійсно приносить гроші в економіку, дійсно створює прямі та опосередковані робочі місця і дійсно є екологічним та безпечним сектором енергетики. Ми чітко розуміємо проблеми цього сектору та усвідомлюємо нашу відповідальність щодо їх вирішення. Сподіваюся, що сьогоднішній день стане ще одним кроком для нашої плідної співпраці та для розбудови чистого майбутнього України”.

Українська вітроенергетична асоціація висловлює особливу подяку компанії Elementum Energy за підтримку в організації ознайомчої поїздки та можливість відвідати вітрову електростанцію!