Новини

Авторизація
28.07.2017

ВІД “ЗЕЛЕНОГО” ТАРИФУ ДО АУКЦІОНІВ

27 липня 2017 року відбулося перше засідання робочої групи “Нові підходи до стимулювання виробництва енергії з відновлюваних джерел” у Комітеті Верховної Ради України з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки.

У засіданні взяли участь народні депутати України, представники ЄБРР, Секретаріату Енергетичного Співтовариства, проекту USAID, Міністерства енергетики та вугільної промисловості, НКРЕКП, Держенергоефективності, ДП “Енергоринок”, профільних енергетичних асоціацій - УВЕА та БАУ, експерти та науковці.

В своєму виступі Олександр Домбровський, Перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки зазначив: “Ми повинні створювати кращі умови для розвитку «зеленої» енергетики. Одразу хочу зауважити, що ніхто не буде змінювати існуючі правила для інвесторів “заднім” числом. Проте сьогодні світ змінюється: розвиваються нові технології, зменшується собівартість виробництва енергії, з’являються нові завдання. Тому й ми повинні шукати ефективні підходи до розвитку відновлюваної енергетики в Україні. Ми повинні знайти нові моделі, підходи та механізми до стимулювання розвитку відновлюваної енергетики, які дозволять нам не лише подолати відставання від світових тенденцій, але й почати переганяти інші країни світу”.

В результаті роботи Робочої групи планується  розробити законопроект, який буде впроваджувати найкращі моделі, підходи та механізми стимулювання розвитку відновлюваної енергетики в Україні.

Одним з стратегічних питань в галузі “зеленої” енергетики в Європейському Союзі є перехід від системи “зелених” тарифів до аукціонів. Виробники електричної енергії за рахунок відновлюваних джерел енергії тепер мають конкурувати з енергетикою на викопному паливі. “Але треба врахувати, що програми підтримки ВДЕ в багатьох країнах ЄС почали діяти набагато раніше, ніж в Україні, - зазначив Андрій Конеченков, голова правління УВЕА, віце-президент WWEA. - Більш того, прийняті нещодавно закони “Про ринок електричної енергегії” та “Про оцінку впливу на довкілля” ще не запрацювали і потребують прийняття багатьох підзаконних актів та інших законодавчих документів. Передчасний перехід на аукціони  може негативно вплинути на інвестиційний клімат в нашій країні, де сектор “зеленої” енергетики знаходится, на відміну країн ЄС, в початковому стані розвитку”.

Позитивним у створенні робочої групи є те, що процесс прийняття рішень проходитиме відкрито, з залученням профільних державних установ і громадських асоціацій, які представлюять учасників ринку “зеленої” енергетики.

 

Аудіо виступ Олександра Домбровського, Першого заступника голови Комітету ВРУ з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки можна послухати за посиланням:

https://www.facebook.com/DombrovskijOleksandr/?hc_ref=ARSIH7DyAX3iSkh69Frkmo6c7rwoO0W3ACik6-2P4FmV6L0o25Kagf4SOCWgdT1_00o