Новини

Авторизація
05.07.2018

ВІДКРИТЕ ЗАСІДАННЯ ПРАВЛІННЯ УВЕА ЩОДО ЗАКОНОПРОЕКТІВ З АУКЦІОНІВ ДЛЯ ВДЕ

4 липня  2018 року в Бізнес Конференц-Холі “Інверія” відбулось Відкрите засідання членів Правління Громадської спілки “Українська вітроенергетична асоціація”, присвячене обговоренню законопроектів, які передбачають введення в Україні аукціонів з відновлюваних джерел енергії (ВДЕ), зокрема з вітру та сонця. З огляду на суттєвий вплив введення аукціонів на подальший розвиток вітроенергетичного сектору України, члени правління УВЕА вирішили провести Відкрите засідання Правління, на яке запросили як своїх членів, так і представників інших громадських організацій і мас-медіа. 

Перед присутніми на засіданні з оглядом положень законопроектів щодо введення в Україні аукціонів з ВДЕ, виступили юридичні експерти УВЕА: Максим Сисоєв, радник Юридичної фірми Dentons, Ярослав Петров, партнер Юридичної фірми Asters, Світлана Теуш, радник Юридичної фірми  Redcliffe Partners.

Під час обговорення положень законопроектів особливу увагу присутніх викликали такі питання як: договір на продаж електроенергії (Pre-PPA і PPA), розмір банківської гарантії, підстави і порядок для подовження встановлених строків для введення в експлуатацію об'єкту, гарантії укладання з переможцем аукціону договорів купівлі-продажу та “на різницю” за наслідком аукціонів, договору на приєднання відповідних потужностей до енергомережі, питання квотування, термін і механізм введення аукціонів.

Чинником невизначеності та одним з найбільш складних питань, яке потребує негайного вирішення і пов'язане з системною реформою ринку та впровадженням нових технологій прогнозування, балансування та маневрування, є питання відповідальності за небаланси.

Відповідно до законопроектів аукціони не застосовуватимуться до проектів з укладеними Pre-PPA. За законопроектом №8449 Pre-PPA має бути укладений до 1 липня 2019 на підставі типового договору, відповідно до частини четвертої статті 71 Закону України “Про ринок електричної енергії”. Треба зазначити, що частина четверта статті 71 Закону України “Про ринок електричної енергії” набирає чинності 1 липня 2019,  та й форма типового договору регулятором ще не прийнята. Тому без додаткових змін, зокрема зміни дати набрання чинності частини четвертої статті 71 Закону України, цей механізм працювати не буде.  

Стосовно положень законопроекту щодо генеруючих установок приватних домогосподарств, що виробляють електроенергію за рахунок сонця та/або вітру, УВЕА пропонує залишити для домогосподарств потужність встановлену діючим законодавством - до 30 кВт, та впровадити єдиний тариф на рівні сонячного для вітро-сонячних систем, або сонця, або вітру.

Асоціація буде підтримувати пропозицію законопроекту № 8449 стосовно того, що перші аукціони мають розподіляти щорічні загальнодержавні потужності не раніше ніж на 2020 рік. Крім того, на початку червня 2018 року УВЕА запропонувала НЕК “Укренерго” створити робочу групу для розробки “дорожньої карти”, щоб розуміти які квоти, які обсяги існують і в яких регіонах, яка вартість приєднання до енергомережі.

Асоціація буде також наполягати на 20-річному строку державної підтримки для переможців аукціону. В той самий час девелопер має самостійно обирати режим державної підтримки – ЗТ для проектів менше 20 МВт, або аукціон для більших проектів.

УВЕА вважає, що законопроект № 8449 має бути взятий за основу, проте він потребує доопрацювання з урахуванням деяких слушних пропозицій, що містяться в інших законопроектах, та результатів громадського та експертного обговорення. УВЕА пропонує іншим національним асоціаціям, що працюють в секторі відновлюваної енергетики України обговорити концептуальні питання щодо введення аукціонів з ВДЕ в Україні. Члени правління УВЕА прийняли рішення підготовити зауваження та пропозиції до законопроектів з введення аукціонів відновлюваної енергетики в Україні і передати їх до Комітету Верховної Ради з ПЕК та ядерної політики і ядерної безпеки.

Довідка: 7 червня 2018 року у Верховній Раді України був зареєстрований законопроект № 8449, який передбачає введення в Україні аукціонів з відновлюваної  енергетики. До кінця червня було зареєстровано ще 7 альтернативних  законопроектів. Аукціони розглядаються як державна схема підтримки ВДЕ замість існуючих сьогодні “зелених” тарифів.