Новини

Авторизація
18.09.2020

ГАЛУЗЕВІ АСОЦІАЦІЇ ПРОВЕЛИ ПРЕС-КОНФЕРЕНЦІЮ ЩОДО КОНСТИТУЦІЙНОГО ПОДАННЯ 47 НАРДЕПІВ

16 вересня 2020 року, відбулася прес-конференція  "Зелена енергетика України під загрозою! Хто хоче скасувати зелені тарифи у Конституційному Суді?", організаторами якої виступили провідні галузеві асоціації - Українська вітроенергетична асоціація (УВЕА), Європейсько-українське енергетичне агентство (ЄУЕА), Українська асоціація відновлюваної енергетики (УАВЕ) та Асоціація сонячної енергетики України (АСЕУ). В прес-конференції також взяла участь юридична компанія Arzinger яка представляє інтереси ринку ВДЕ.

У серпні 47 народних депутатів звернулися до Конституційного суду з вимогою скасувати "зелений" тариф. На початку вересня 2020 року, УВЕА, ЄУЕА та УАВЕ подали Клопотання в Конституційний Суд України про залучення асоціацій до розгляду справи за конституційним поданням 47 народних депутатів України щодо визнання неконституційними положень Закону України № 555-IV “Про альтернативні джерела енергії” від 20 лютого 2003 року та Закону України № 2019-VIII “Про ринок електричної енергії” від 13 квітня 2017 року.

Під час прес-конференції, представники ринку "зеленої" енергетики проаналізували можливі наслідки для бізнесу та інвестиційної привабливості України від прийняття КСУ рішення на користь противників “зеленої” енергетики.

У своєму виступі, Андрій Конеченков, Голова Правління УВЕА, зазначив, що на сьогодні сектор ВДЕ в Україні розвивається активніше за будь-яку іншу галузь економіки. Так, за його словами: "На сьогодні, загальна встановлена потужність проєктів ВДЕ в Україні сягає 7,2 ГВт, а сектор “зеленої” енергетики є найбільшим реципієнтом іноземних інвестицій в країні та платником податків в державний бюджет України. Зокрема, за останні 10 років, в галузь було інвестовано понад 10 млрд євро інвестицій і лише за 2019 рік сплачено понад 20 млрд грн податків”.

Андрій Конеченков розцінив дане подання як спробу продемонструвати позицію проти європейського розвитку і мислення, назвавши його виключно політичним тиском на галузь: “Значна кількість компаній, які керуються окремими олігархами, продовжують використовувати так звану дешеву електроенергію для свого бізнесу, закриваючи очі на розвиток чистої енергетики та всіх умов з поліпшення екології в нашій країні. Виходить так, що світ рухається в одному напрямку, а Україна зовсім в іншому,” - заявив Андрій Конеченков.

Керуючий партнер Arzinger. Тимур Бондарєв висловив надію, що Конституційний суд стане на сторону України і її розвитку, а не на захист олігархів. Ярослав Чекер, юрист Arzinger, зазначив, що асоціації ВДЕ, які об'єдналися з метою представити свою позицію в КСУ, представляють 99% ринку «зеленої» електроенергії в Україні, тому юристи сподіваються, що суд задовольнить клопотання і вислухає аргументи учасників ринку.