Новини

Авторизація
18.10.2017

ПЕРША ТРЬОХМЕГАВАТНА ВІТРОТУРБІНА УКРАЇНСЬКОГО ВИРОБНИЦТВА

18 жовтня 2017 року у Миколаївській області на майданчику другої черги Причорноморського вітропарку, що входить до складу Тузловської ВЕС, відбувся урочистий запуск 3,2 МВт вітротурбіни (ВЕУ) компанії ТОВ “Фурлендер Віндтехнолоджі”. Виступаючи на урочистій церемонії, присвяченій введенню в експлуатацію першої вітротурбіни українського виробництва потужністю понад 3 МВт, Юрій Шевченко, представник компанії-виробника, перерахував компоненти вітротурбіни, виробництво яких вже налагоджене в країні.

“Якщо розглядати всі комплектуючі вітротурбіни, то виробництво башти є найбільш простою операцією, що дозволяє, в той же час, отримати 5% бонус до існуючого “зеленого” тарифу відповідно до законодавства України. Ще одна деталь ВЕУ, а саме анкерний кошик, що «зв'язує» фундамент з баштою, також виробляються на нашому заводі. Крім того, ми здійснюємо виливок, збірку і тестування маточини”. І хоча поки трансформатори в Україні не виробляються, за словами Юрія Шевченка на заводі розроблено технічне рішення з модернізації трансформаторів, особливо в разі збоїв їх роботи.

Виробництво ВЕУ потужністю 3,2 МВт було завершено в травні 2017 року на Краматорському заводі ТОВ "Фурлендер віндтехнолоджі". Ця модель є найпотужнішою з коли-небудь вироблюваних ВЕУ не тільки в Україні, а й на всьому пострадянському просторі. У виробничому циклі виготовлення вітроенергетичних установок задіяні і інші підприємства Краматорська: Краматорський завод важкого верстатобудування (КЗТС), Енергомашспецсталь (ЕМСС,) Новокраматорський завод важкого машинобудування (НКМЗ).

Пластик маточини і пластик гондоли, так звана обшивка гондоли - також українського виробництва, а саме Миколаївського підприємства «ЕСТА Ltd». Це яскравий приклад створення вітроенергетикою робочих місць не тільки безпосередньо на підприємствах вітроенергетичної промисловості, а й на підприємствах інших галузей країни.

«До теперішнього часу на заводі було випущено 22 вітротурбіни одиничною потужністю 2 МВт та 76 ВЕУ по 2,5 МВт кожна. У планах нашої компанії - подальше розширення існуючих потужностей. В 2018 році планується встановлення першої ВЭУ потужністю 3,5 МВт, а в 2019 році - установка першої ВЭУ потужністю 4 МВт, - поділився Юрій Шевченко.

“УК “Вітряні парки України”- перша і наразі єдина компанія як в Україні, так і на всьому пострадянському просторі, яка використовує в своїх проектах вітротурбіни національного виробника. Розвиток виробництва вітротурбін - це розвиток машинобудівного комплексу, це створення нових робочих місць, це технологічний прогрес”, - вважає Андрій Конеченков, голова правління УВЕА, віце-президент WWEA.