Новини

Авторизація
08.11.2016

ПЕРШИЙ ВІТРОПАРК В УКРАЇНІ ОТРИМАВ БОНУС ДО «ЗЕЛЕНОГО ТАРИФУ»

7 листопада 2016 року Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) на своєму засіданні, що проходило у формі відкритого слухання, прийняла рішення встановити 10% надбавку до «зеленого» тарифу за використання обладнання українського виробництва на першому пусковому комплексі Причорноморського вітряного парку Дмитрівського вітрополя Очаківської ВЕС. Очаківська ВЕС розташована в Миколаївській області і входить до групи «Вітряні парки України».

Показовим є те, що дане рішення НКРЕКП є не тільки першим, але поки єдиним з максимальним рівнем надбавки до «зеленого» тарифу при використанні українського обладнання.

Слід зазначити, що група «Вітряні парки України», інвестувала великі кошти в створення виробництва ліцензійних вітротурбін в Україні, ставши прикладом розвитку національної машинобудівної промисловості. З 2012 року ТОВ «ФВТ Україна», що входить до групи «Вітряні парки України», є першим і, на даний момент, єдиним підприємством не тільки в Україні, але і в цілому по СНД з виробництва сучасних вітроенергетичних установок мегаватного класу. До 2013 р вітроустановки FL2500 випускалися за технологією німецької компанії Fuhrländer AG. У 2013 році ТОВ «ФВТ Україна» придбала ліцензію у німецькій проектно-дизайнерської компанії W2E (Wind to Energy) на виробництво турбін потужністю 2,05, 2,5 і 3 МВт. В даний час в процесі виробництва вітротурбін задіяні шість найбільших в Україні машинобудівних заводів - таких як Краматорський завод важкого верстатобудування, ПАТ «Новокраматорський машинобудівний завод», ПАТ «Енергомашспецсталь» та інші.

Прийнятий Верховною Радою в минулому році Закон України № 514-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії» скасував правило «місцевої складової», що викликало критику з боку учасників ринку та іноземних виробників обладнання. Замість нього був введений стимулюючий коефіцієнт - надбавка до «зеленого» тарифу при використанні вітчизняного обладнання, в розмірі 5% (локалізація 30%), або 10% (локалізація 50%) на об'єктах електроенергетики, в тому числі на чергах будівництва електричних станцій (пускових комплексах), введених в експлуатацію з 1 липня 2015 го по 31 грудня 2024 року.

«Позитивним є той факт, що Постанова НКРЕКП від 10.12.2015г. за № 2932, зареєстроване в Міністерстві юстиції України 22.01.2016 за № 119/28249 «Про затвердження Порядку визначення рівня використання обладнання українського виробництва на об'єктах електроенергетики, в тому числі на введених в експлуатацію чергах будівництва електричних станцій (пускових комплексів), які виробляють електричну енергію з альтернативних джерел енергії .... » є дієздатним і створює реальні стимули для розвитку національної вітроенергетичної промисловості, а значить, для розвитку економіки України та створення нових робочих місць», - зазначив Андрій Конеченков, голова правління УВЕА.