Новини

Авторизація
16.06.2020

REN 21 ОПУБЛІКУВАВ ЗВІТ 2020 РОКУ ПРО СТАН ВІДНОВЛЮВАНИХ ДЖЕРЕЛ ЕНЕРГІЇ В СВІТІ

16 червня 2020 року, Всесвітня мережа з енергетичної політики в галузі відновлюваної енергетики 21 сторіччя (REN 21), що займається аналізом політики у сфері відновлюваних джерел енергії, опублікувала щорічний Звіт щодо стану відновлюваних джерел енергії в світі у 2020 році (далі Звіт). Провідним експертом від України, при підготовці даного Звіту, виступив Андрій Конеченков, Голова Правління УВЕА.

У Звіті міститься всеосяжний огляд глобального розвитку ринків відновлюваних джерел енергії, їх інвестиційної та регуляторної політик у 2019 році. Цьогорічний Звіт також містить тематичний розділ, що присвячений аналізу підтримки громадськістю відновлюваних джерел енергії у відповідних країнах. 2019 рік підкреслив важливу роль громад у просуванні відновлюваних джерел енергії, які, будучи прихильниками ВДЕ, закликають до “зеленого” переходу як на місцевому, так і на глобальному рівнях.

Ключові висновки Звіту 2020 року:

1. Загалом, глобальне споживання енергії продовжує зростати, відображаючи прогрес досягнутий відновлюваними джерелами енергії. На сьогодні, цей прогрес, значною мірою, є результатом політичних та регуляторних ініціатив минулих років, які здебільшого були сфокусовані на енергетичному секторі. Проте, протягом останніх 10 років, все ще зберігаються перепони для повномасштабного розвитку ВДЕ у таких секторах як теплопостачання, охолодження та транспорт.

2. Незначно збільшилась загальна частка відновлюваних джерел енергії в загальному кінцевому обсязі споживання енергії. Станом на 2018 рік, на відновлювані джерела енергії приходиться близько 11% у загальному кінцевому обсязі споживання енергії, що лиш незначно відрізняється від показника 2013 року у 9,6%.

3. У 2019 році, приватний сектор уклав прямих договорів купівлі - продажу електроенергії на рекордні 43% нових потужностей ВДЕ, у порівнянні з 2018 роком. Більшість з договорів 2019 року було укладено у Сполучених Штатах Америки, а компанія Google стала найбільшим у світі корпоративним покупцем відновлюваної енергії, підписавши лише за минулий рік договорів на 2,7 ГВт “зелених” потужностей.

4.  32 країни світу досягли щонайменше 10 ГВт встановлених потужностей відновлюваних джерел енергії у 2019 році, в той час як 10 років тому таких країн було лише 19

5. У 2019 році, хоч і повільними темпами, проте все ж зріс об’єм інвестицій у відновлювані джерела енергії. Здебільшого глобальні інвестиції вкладались у розвиток “зелених” технологій, ніж в інші електрогенеруючі технології такі як: вугілля, природний газ і атомні електростанції. Загалом, глобальні інвестиції у ВДЕ та викопні джерела зросли на 2%, порівняно з 2018 роком, досягнувши 301,7 млрд доларів США. Майже всі ці інвестиції були спрямований на розвиток вітрової та сонячної енергій, проте, вперше з 2009 року, кількість інвестицій, залучених у вітрову енергетику, перевищила інвестиції у сонячну енергетику.

6. У 2019 році стали більш поширеними на ринках ВДЕ аукціони та тендери. Так, 11 нових країн світу або законодавчо ухвалили аукціонну модель, або вперше застосували її на практиці.

7. Політика з боротьби з кліматичними змінами у 2019 році значно збільшила географію прихильників, поширившись на нові регіони, та перейшла на нові рівні амбіційності.

8. Все ширший загал виступає на підтримку відновлюваних джерел енергії, а в країнах прослідковується підвищення обізнаності значної кількості людей про переваги відновлюваних джерел енергії та скорочення викидів вуглецю (СО2). До кінця 2019 року, 1480 юрисдикцій з 28 країн світу і 820 мільйонів громадян, опублікували свої заяви про необхідність застосування якнайшвидших заходів щодо боротьби зі зміною клімату у зв’язку з надзвичайною ситуацією, що склалася у світі завдяки кліматичним змінам.

9. Децентралізовані системи електрогенерації за рахунок відновлюваних джерел енергії, як і раніше, забезпечують віддалені домогосподарства доступом до електрики. Кількість населення, що не має доступу до електрики, продовжує скорочуватися, хоча, станом на 2018 рік, 860 мільйонів чоловік (11% населення світу) і досі не має доступу до електрики, з яких 70% проживає в африканських країнах на південь від Сахари.

 

Повний звіт:

https://y3i6c3u4.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2019/05/gsr_2020_full_report_en.pdf