Новини

Авторизація
02.06.2021

УРОЧИСТЕ ВІДКРИТТЯ ЗАПОРІЗЬКОЇ ВЕС КОМПАНІЇ EUROCAPE UKRAINE I

2 червня 2021 року, в Запорізької області неподалік від села Надеждине відбулося урочисте відкриття першої черги Запорізької вітроелектростанції компанії Eurocape Ukraine I, яка є членом УВЕА. Спонсорами першої черги Запорізької ВЕС виступили LongWing Energy SCA, VLC Renewables Fund 1 і GE Energy Financial Services.

Після повного введення в експлуатацію усіх черг станції, 500 МВт Запорізька ВЕС стане однією із найбільших наземних вітроелектростанцій України, яка забезпечуватиме електроенергією приблизно 780 000 домогосподарств та щорічно скорочуватиме викидів СО2 в атмосферу на 4 860 000 тон.

Олександр Старух, Голова Запорізької обласної державної адміністрації: “Вітаю проєкт і всіх задіяних в нього учасників з першою перемогою! Переконаний що у проєкта є велике майбутнє і що наша громада буде тепер відомою не лише хорошими людьми, а й таким сучасним, гарним об’єктом.  З 2025 року будь-який вироблений товар для експорту має містити щонайменше 5% “зеленої” енергії. Наразі у нашої промисловості немає таких показників, але нам є до чого прагнути завдяки таким проєктам як Запорізька ВЕС!”

Михайло Чулков, Виконавчий директор Eurocape Ukraine I: “Наш проект спрямований на 3 ключові напрямки: ведення фіскального, соціального та екологічно відповідального бізнесу. Щодо першого напрямку, наша компанія є неухильним та прозорим платником податків, створює робочі місця та наповнює місцевий бюджет. Щодо другого напрямку-за 20 років компанія реалізувала більше 20 соціальних проектів різного направлення загальною вартістю більше 1 млн доларів США. Щодо третього напрямку - компанія співпрацює з провідними екологічними організаціями і при плануванні розташування і вітрових турбін, і ліній електропередач враховувала рекомендації цих організацій”.

Андрій Конеченков, Голова Правління УВЕА: “Ми сьогодні знаходимось на відкритті вітроенергетичного проєкту, реалізація якого розпочалася сім років тому. Хочу підкреслити , що не зважаючи на часи пандемії COVID-19, які прийшлися саме на період проведення будівельних робіт, компанія успішно завершила заплановане будівництво. Запорізька ВЕС є проєктом, що відповідає усім європейським нормам та стандартам. Компанія успішно пройшла усі стадії реалізації проєкту: від вимірювання вітрового ресурсу та оцінки впливу на довкілля до монтажу останньої вітрової турбіни. Від імені Української вітроенергетичної асоціації вітаю компанію Eurocape Ukraine I з запуском першої черги Запорізької ВЕС та бажаю успішно реалізувати ще не один проєкт, який можна буде гордо назвати одним із найбільших в Україні”.

Перша черга Запорізької ВЕС потужністю 98 МВт складається з 27 вітрових турбін одиничною потужністю 3,6 МВт, діаметром ротора 137 метрів та висотою башти 110 метрів, виробництва GE Renewable Energy. Перша черга ВЕС генеруватиме достатньо  “зеленої” електроенергії для живлення понад 170 000 домогосподарств.