Новини

Авторизація
22.01.2020

УКРАЇНА ПЛАНУЄ ЗДІЙСНИТИ “ЗЕЛЕНИЙ” ЕНЕРГЕТИЧНИЙ ПЕРЕХІД ДО 2050 РОКУ

21 січня 2020 року Міністр енергетики та захисту довкілля (далі “Мінекоенерго”) Олексій Оржель презентував проект Концепції “зеленого” енергетичного переходу до 2050 року (далі “Концепція”), який зумовлений трансформацією підходів до розвитку енергетики в світі та особливою увагою до проблем боротьби зі зміною клімату.

Ключовою ціллю Концепції Міністерства енергетики та захисту довкілля є приведення частки електроенергії, виробленої з альтернативних джерел до 70% протягом наступних 30 років. “Ми говоримо про те, що до 2050 року рівень відновлюваних джерел (енергії) має становити близько 70%. У нас є оцінки, у нас є різні графіки та сценарії реалізації цієї цифри. Найважливіше те, що цей розвиток має бути економічно обґрунтованим” - під час презентації Концепції повідомив Олексій Оржель.

Крім того, на думку авторів Концепції, 70% електроенергії з ВДЕ у загальному енергобалансі країни, передбачає також “припинення дії необґрунтовано високих “зелених” тарифів на електроенергію, отриману з альтернативних джерел”. Адже, за словами пана Оржеля, наразі і без “зеленого” тарифу інвестувати у відновлювану енергетику вигідніше, ніж у традиційні джерела. Потребу у розвитку ВДЕ та активному інвестуванню у цю галузі, Міністр підтвердив відповідними цифрами: “нині в Україні всього 5% енергії генерують “зелені” електростанції, коли інші 95% - виробляється традиційним методом”.

Концепцією також були поставлені і інші завдання, виконання яких очікується до 2050 року, а саме: повна відмова від вугільної генерації, скорочення частки електрогенерації з АЕС до 20 - 25%, повна інтеграція ОЕС України до загальноєвропейської системи ENTSO-E, та діджиталізація (оцифровування) української енергомережі. Розглядається можливість впровадження ядерних реакторів малої потужності, як безвуглецевої технології.  

Андрій Конеченков, Голова Правління УВЕА, Віце-президент WWEA: “Представлена концепція “Ukrainian Green DEAL” є своєчасним і абсолютно правильним рішенням напередодні Міжнародного економічного форуму в Давосі, Швейцарія. В той самий час без розробки економічної моделі з урахування механізмів підтримки розвитку ВДЕ і енергоефективних заходів дана Концепція може залишитися декларацією, як це відбувалося і з минулими державними стратегіями”.

За планом міністерства, громадське обговорення концепції "зеленого енергетичного" переходу України заплановано на червень 2020 року. А до 2021 року планується затвердити усі стратегічні документи для відповідних змін в енергетиці.

Текст Концепції “зеленого” енергетичного переходу до 2050 року доступний за посиланням:

 https://menr.gov.ua/files/images/news_2020/21012020/pdf_%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0%20%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%86%D1%96%D1%8F.pdf

Презентація Міністерства енергетики та захисту довкілля України доступна за посиланням:

https://menr.gov.ua/files/images/news_2020/21012020/Vision_presentation_website.pdf