Новини

Авторизація
21.07.2020

УКРАЇНА ЗА ВІДНОВЛЮВАНУ ЕНЕРГЕТИКУ !!!

У 2008 році Україна взяла на себе зобов’язання розвивати відновлювану енергетику. У 2017 році ці зобов'язання були закріплені в Енергетичній стратегії України до 2035 року, згідно з якою до 2025 року в енергетичному балансі країни частка “зеленої” енергії повинна скласти 25%.

За десять років існування галузі з 2009 року відновлювана енергетика в Україні:

- залучила 10 мільярдів євро інвестицій;
- модернізувала електромережі на суму майже 0,5 млрд євро;
- створила 30 000 робочих місць безпосередньо в секторі “зеленої” енергетики та суміжних галузях;
- створила високотехнологічні підприємства, що виробляють обладнання;
- сплатила 94 млрд грн податків, 20 млрд грн з яких - лише за 2019 рік.

Проте протягом вже більше 10 місяців галузь відновлюваної енергетики (ВДЕ) перебуває в стані глибокої кризи через наміри влади ретроспективно знизити “зелений” тариф, що, як наслідок,  призвело до призупинення розвитку сектору. Крім того, з боку держави вчинявся тиск на виробників “зеленої” енергії, зокрема через невиплати за вироблену електроенергію. Від квітня 2020 року рівень розрахунків за поставлену в мережу електроенергію не перевищував 5%. Показово, що такого низького рівня розрахунків немає перед жодним іншим видом генерації електроенергії. Сотні компаній “зеленої” енергетики доведені майже до банкрутства, не маючи ресурсів на сплату кредитів, податків та заробітної плати.

Тому 21 липня 2020 року, представники галузі ВДЕ, провідні профільні асоціації, компанії-девелопери “зелених” проєктів, інженери, менеджери, юристи, інвестори та усі небайдужі до розвитку “зеленої” енергетики вийшли на мирну акцію, аби звернутися до Президента та народних депутатів України з проханням підтримати “зелену” енергетику та прийняти законопроєкт №3658, який дозволить вивести галузь з довготривалої кризи.

Як результат, на позачерговому засіданні Верховної Ради України в другому читанні і в цілому був прийнятий довгоочікуваний законопроєкт №3658 “Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії”. Законопроєкт підтримали 289 народних депутатів України. Законопроєкт базується на положеннях Меморандуму про Взаєморозуміння, укладеного між інвесторами в ВДЕ та Урядом 10 червня 2020 року, та передбачає зниження “зеленого” тарифу, закріплення умов реструктуризації боргу ДП “Гарантований покупець” перед виробниками електроенергії, встановлення відповідальності виробників за небаланси, а також впровадження “зелених” аукціонів. 

Андрій Конеченков, Голова Правління УВЕА, зазначив: “Прийняття довгоочікуваного Законопроєкту №3658 дозволить розблокувати ситуацію, що склалася в галузі “зеленої” енергетики відносно її фінансування й розвитку згідно чинного законодавства. Україна має рухатися європейським шляхом розвитку та інвестувати саме в “зелену” енергетику, яка дозволяє використовувати місцеві, екологічно-чисті енергоресурси та створювати нові висококваліфіковані робочі місця”.