ТЕМПИ РОСТУ СВІТОВОЇ ВІТРОЕНЕРГЕТИКИ ПАДАТИ НЕ БУДУТЬ

Авторизація

ТЕМПИ РОСТУ СВІТОВОЇ ВІТРОЕНЕРГЕТИКИ ПАДАТИ НЕ БУДУТЬ

12 квітня 2010 року Глобальна рада з вітроенергетики (GWEC) опублікувала свій прес-реліз, в якому дала оцінку сучасному стану справ в світовій вітроенергетиці та прогноз на найближчі п’ять років, до 2014 року включно.   

За даними GWEC в найближчі п’ять років стрімкий ріст світового вітроенергетичного ринку буде тривати, продемонструвавши 160% зростання встановленої вітроенергетичної потужності. Зокрема, експерти GWEC очікують, що до кінця 2014 року глобальна вітроенергетична потужність досягне 409 ГВт, у порівнянні з 158.5 ГВт на кінець 2009. це передбачає середньорічну швидкість росту в розмірі 21%, що трохи нижче середньорічної швидкості росту - 29%, продемонстрованої світовою вітроенергетикою за останнє десятиліття. Протягом 2014 року річний ринок вітроенергетики складе 60 ГВт, у порівнянні з 38,3 ГВт у 2009.  

Двома провідними світовими ринками в області вітроенергетики залишаться США та Китай, чиї показники за останні роки перевищили всі очікування. Не дивлячись на те, що нестача грошей на фінансових ринках та загальний світовий економічний спад будуть стримувати вітроенергетичний розвиток в США в 2010 році, все ж положення Закону про відновлення економіки (Recovery Act), прийнятого урядом США, і зокрема, передбачені ним програми грантів, будуть і надалі протидіяти наслідкам кризи.  

На думку  GWEC, враховуючи законодавчу невизначеність, яка існує на федеральному рівні Канади, у найближчі два роки Північноамериканський вітроенергетичний ринок може бути досить млявим, з поліпшенням ситуації лише в 2012 році.  

У Китаї як і раніше будуть розвиватися із захоплюючою швидкістю. Вже в 2009 році на долю Китаю припала одна третина від загальної кількості введених у світі в експлуатацію вітроенергетичних потужностей, а саме, 13,8 ГВт нових потужностей було встановлено в Китаї в 2009 році, що дозволило довести загальну встановлену потужність вітроенергетики країни до 25,9 ГВт, таким чином, трохи випередивши Німеччину. Згідно неофіційно встановленої мети уряду Китаю, до 2020 року в країні повинно бути встановлено 150 ГВт вітроенергетичних потужностей. З огляду на безпрецедентний темп росту, продемонстрований сучасним Китаєм, цілком можливо, що ця мета буде виконана набагато раніше.  

До 2013, Європа залишиться найбільшим вітроенергетичним ринком світу. Проте, експерти GWEC вважають, що до кінця 2014 встановлена потужність вітроенергетики Європи досягне лише 136.5 ГВт, у порівнянні з 148.8 ГВт Азіатського ринку. Річний ринок Європи досягне 14.5 ГВт, а за п’ятирічний період буде встановлено 60 ГВт.

"Незважаючи на відсутність світової ціни на вуглецеві викиди, вітроенергетика продовжить своє зростання завдяки національним політикам, які існують на основних ринках, а також через те, що багато урядів у своїх планах з відродження економіки віддали перевагу розвитку відновлюваної енергетики", заявив Артурос Зервос, голова GWEC.