Новини

Авторизація
05.04.2019

WindEurope 2019 - ЧИСТА ЕКОНОМІКА ДЛЯ ВСІХ ЄВРОПЕЙЦІВ

Понад 8000 представників вітроенергетичної промисловості і 300 експонентів з 50 країн світу зібралися на найважливішу вітроенергетичну подію Європи - конференцію і виставку WindEurope 2019, які пройшли в 2-4 квітня 2019 року в іспанському місті Більбао.

Програма конференції включала 30 сесій, в роботі яких взяли участь 155 доповідачів, включаючи 5 міністрів урядів Іспанії, Португалії, Хорватії, Польщі та Норвегії, провідних керівників компаній і експертів в області технологій, політики і фінансів.

Його Величність король Іспанії Філіп VI відвідав з офіційним візитом WindEurope 2019 і виступив під час офіційної інавгурації конференції.

У своєму виступі Його Величність король Іспанії Філіп VI назвав проблему зміни клімату “дуже тривожною”, а вітроенергетику - однієї з ключових складових вирішення даної проблеми: “Всі ви, присутні тут сьогодні, являєте собою складову найкращої відповіді на ці екзистенційні виклики”. Король охарактеризував енергетичний перехід як “найважливіший вектор змін, який не тільки відкриває доступ до енергії за справедливими цінами, а й відкриває безліч можливостей в сфері бізнесу, технологій і зайнятості населення”.

Його Величність король Іспанії Філіп VI підкреслив промисловий вплив вітроенергетики і важливість її науково-дослідного сектора: “Вітер, безсумнівно, є одним з ключових джерел енергії, і очевидно, що вітроенергетика вже змінює Іспанію і Європу. Те, що Іспанія експортує вітрові технології, є добре відомим фактом; (Вітроенергетика) - це сектор з глобальним ланцюжком створення вартості; науково-дослідна робота вивела нас на третє місце серед європейських країн за кількістю вітрових патентів”.

Однією з основних тем конференції та виставки WindEurope 2019 була інтеграція ВДЕ в енергосистему, яку багато учасників конференції назвали “наступним кордоном” вітроенергетики, “невід'ємною частиною енергетичного переходу”. Погоджений членами ЄС цільовий показник з частки ВДЕ в енергобалансі на рівні 32% до 2030 року ставить перед Європою серйозні завдання з точки зору інтеграції ВДЕ в енергосистему. Забезпечення чистої економіки для всіх європейців означає не тільки амбітні плани, але і ефективну їх реалізацію.

Можливі рішення можуть бути знайдені в нових технологіях, законодавчій базі та поліпшенні співпраці. Такі технології, як динамічна лінійна оцінка і діджіталізація, можуть допомогти більш ефективно використовувати існуючу інфраструктуру. Обмін великою кількістю оперативних даних вимагає модернізації мережевої інфраструктури. Це вимагає стандартизації протоколів зв'язку. Іспанія і Ірландія були приведені в якості успішних прикладів створення диспетчерських пунктів, спеціально призначених для використання відновлюваних джерел енергії.

Необхідно вдосконалювати нормативно-правову базу, розширювати співробітництво між операторами розподільних і передавальних систем. Спільне планування генерації і розширення мереж матиме важливе значення для усунення технічних проблем, пов'язаних з приєднанням об'єктів ВДЕ до енергомережі.

У центрі дискусій також було питання про допоміжні послуги. Впровадження ринкових механізмів для закупівлі таких послуг має важливе значення, якщо ми хочемо, щоб вітрові електростанції вносили подальший внесок в стабільність енергосистеми. У більшості випадків технічні можливості вже є. Однак з ще більшою часткою ВДЕ в енергосистемі, необхідно розробити нове покоління послуг, щоб впоратися з новими потребами системи, такими як швидка частотна характеристика, синтетична інерція.

Країна Басків є яскравим прикладом економічної потужності і потенціалу вітроенергетики - економічного сектора Європи, що нараховує 330 тисяч робочих місць. Країна Басків доводить, що навіть регіон, який, сам по собі, не є найкращим з точки зору вітрового ресурсу, отримує величезні вигоди з росту вітроенергетичного сектора, виробляючи і експортуючи відповідне обладнання і технології в усі частини Іспанії і Європи.

Голова Іспанської вітроенергетичної асоціації (AEE) Хуан Дієго Діас сказав: “Після декількох років застою іспанська вітроенергетика в даний час знаходиться в стані підйому, і 2019 рік стане ключовим роком для установки нових мегават - очікується більше 3500 МВт нових потужностей. Іспанія, таким чином, є країною Південної Європи, яка демонструє велику прихильність і робить ставку на вітроенергетичну промисловість”.

Міністр економічного розвитку і інфраструктури баскського уряду, президент виставкового центру Більбао і Баскської енергетичної ради Арантца Тапіа, зазначила: “Світові показники бізнесу баскських (вітроенергетичних) компаній наочно демонструють конкурентоспроможність і високий рівень розвитку, досягнутий як у промисловому, так і в технологічному плані. (В країні) - 105 вітроенергетичних компаній, які налічують понад 15 тисяч робочих місць (976 з них в науково-дослідному секторі) і мають світовий обіг в 7,32 млрд євро”.

“Іспанія, в якій розвиток відновлюваної електроенергетики можна охарактеризувати “синусоїдальною послідовністю”, є яскравим прикладом для України. Після скасування в ряді регіонів “зеленого” тарифу на сонячну електроенергію, сьогодні ми знову спостерігаємо підйом галузі в країні, і в першу чергу, вітроенергетичних технологій, зростання яких поєднується з реалізацією заходів, що забезпечують стабільну роботу енергосистеми”, - зазначив Андрій Конеченков, голова Правління УВЕА, віце-президент WWEA.

За традицією, церемонія нагородження переможців постерних доповідей відбулася в останній день конференції. Всього на конференції в 8 номінаціях були представлені 300 постерів із різних країн світу. За рішенням Наукового комітету конференції WindEurope 2019 постер “Будівництво наземних вітростанцій в Україні в період заміни “зеленого” тарифу системою аукціонів”, підготовлений Мариною Грицишиної, членом правління УВЕА, радником юридичної фірми “Саєнко Харенко”, спільно з головою правління УВЕА Андрієм Конеченковим і Галиною Шмідт, членом правління УВЕА, був визнаний кращим в номінації “Фінанси”. Марині Грицишиної вручений почесний приз “Краща постерна доповідь конференції WindEurope 2019”.